Kulfiber beklædning

Forarbejde ved kulfiber bedklædning

Lige som når man skal male ligger en stor del af det gode resultat i forberedelsen. Før du går i gang med det rigtige beklædningsarbejde skal du klargøre det emne du ønsker at beklæde. Ujævnheder spartles ud og hele emnet mat slibes så epoxyen har noget og binde på, hvor efter det affedtes med acetone. Husk på kulfiber laget du ligger på er ganske tyndt og kan ikke skjule ujævnheder med mere. Desuden vil eventuelle ujævnheder kunne ses i mønsteret i kulfibervævet.

Grund farve epoxy maling

Første proces i selve beklædningen er at ligge en bund som sikre at man ikke kan se det du vil beklæde igennem kulfiberens vævning. Kulfiber er vævet af tråde og der hvor trådene mødes opstår der et lille mellemrum, derfor vil det her være muligt at se underlager i gemmen vævet. Derfor ligges først farvet sort lag epoxy, som dels sikre at man ikke kan se underlaget, del skal dette lag bruges til at fastholde kulfiberen. Vi anbefaler at du bruger epoxy og sort farvepasta Mal hele emnet med epoxy iblandet max. 5% sort farvepasta og lad epoxyen hærde så meget at den klæber uden og smitte af. Alt efter temperatur kan dette tage op til et par timer. Epoxyen skal føles som bagsiden af et klistermærke. Når første lag sort epoxy er hærdet til et klæbrigt lag, kan det bruges til at fastholde kulfiberen på samme måde som kontaktlim ville gøre.

Anvend kulfiber som beklædning

Klip et passende stykke kulfiber, som kan dække hele det emne du vil beklæde og placer kulfiberen oven på emnet. Vær meget forsigtig med ikke at ødelægge mønsteret i kulfiberen. Specielt twill vævet kulfiber er meget sart og mønsteret bliver let ødelagt. Brug hænderne til forsigtigt at trykke kulfiberen fast på det du ønsker at beklæde. Det er vigtigt og få kulfiberen til og sidde perfekt og stramt rundt om alle konturer og fremspring, pas på ikke og ødelæg mønsteret i kulfiberen, da dette vil kunne ses efterfølgende. Når kulfiberen sidder perfekt og stramt på det du ønsker at beklæde (det burde blive holdt fast af den klæbrige epoxy fra grundingslaget), lader du grundingslaget hærde til næste dag, herefter er det tid til og påføre første lag klar epoxy.

Epoxy belægning

Pensel nu hele emnet med epoxy så alt kulfiber bliver gennemvædet. Man kan eventuelt bruge en hårtørrer eller varmeblæser til med forsigtig varme at fjerne luftbobler fra epoxyen. Man skal regne med at ligge 2-4 lag klar epoxy oven på kulfiberen, for at opbygge tilpas tykt et lag til at man kan slibe de sidste ujævnheder væk og få en perfekt og blank overflade. Når første lag epoxy er lagt på kulfiberen kan man vælge to strategier for de efterfølgende lag. Man kan vælge at lade de enkelte lag epoxy hærde og derefter sliber hele overladen let og påføre endnu et lag epoxy. Alternativt kan man vente til epoxyen er blevet klæbrigt som bagsiden af et klistermærke, hvorefter man påføre det næste lag epoxy. Gentag processen til du har opbygget 2-4 lag klar epoxy. Her efter sliber man hele emnet så alle ujævnheder fjernes og giver det et lag klar lak.

Slibning og polering

Timer man hvert lag epoxy perfekt behøver man ikke mellemslibe. Epoxyen skal være så hærdet at den klæber uden af sætte sig på handsken når du røre den. Du kan nogle gange med fordel lade epoxyen hærde og mellemslibe. Det har den fordel at du får fjernet alle de høje punkter og du opnår hurtigere et ensartet og glat udseende. Du kan afslutte med klar lak eller polering. 

Relaterede produkter