Sådan udføres en gelcoat reparation

Gelcoat reparation eller kosmetisk reparation

Gelcoat reparation også kaldet for en kosmetisk reparation, er både den letteste og den sværeste type reparation at udføre. Det er den letteste, fordi den ingen strukturel betydning har, men samtidig er det den sværeste type reparation at udføre, hvis resultatet skal være perfekt.

 

 

Forarbejde ved en gelcoat reparation

Hvis man skal ende med et godt resultat, skal du starte ud med et godt forarbejde. Det første, man gør, er at fjerne fedt og snavs omkring det område, der skal repareres. De fleste tror fejlagtigt, at det er nok at slibe overfladerne med sandpapir og derved fjerne fedt og voks. Ved ikke at rense polere gelcoat overfladen inden slibningsarbejdet påbegyndes risikerer man at arbejde fedt og voksrester ned i overfladen med sandpapiret. Start derfor altid med at rense overfladen med en klud med acetone – derved fjernes alle rester af voks og fedt.

Nu er overfladen ren og klar til slibning. Du skal nu tage stilling til, hvilken metode du vil anvende til selve reparationen. Typisk taler man om to typer gelcoat skader. Den ene type kaldes strækmærker og liner typisk en edderkop, hvorfor man også på engelsk kalder sådan en skade for ”Spyder cracks”. Denne type skade opstår typisk, hvis det underliggende laminat er for tyndt og derfor har givet sig så meget, at gelcoaten slår revner.Den anden type gelcoat skade, man typisk oplever, er den type, der opstår, fordi et fremmedlegeme har ridset eller skrabet i overfladen. Her ser man typisk blotlagt glasfiber, og denne type skade bør repareres hurtigst muligt, efter den er opstået, fordi blotlagt glasfiber kan suge vand.

 

 

Forarbejde ved strækmærker

Fordi strækmærker normalt ikke indebærer blotlagt glasfiber, kan man slippe af sted med at slibe langt mindre. Med en Drimelsliber og en diamantspids kan man slibe alle strækmærkerne væk ned til den rå glasfiber.Efter slibning er alle sorte streger væk – tilbage er kun den rå glasfiber. Kanterne i hvert slibespor bør falde med en faktor 12-14, som gælder for alt komposit reparationsarbejde.

 

Forarbejde ved ridser

Hvis skaden er så lille, at man kan slibe den væk med en Drimelsliber, så er det en fin måde at lave forarbejdet på, men typisk er skaderne større, og det giver derfor ingen mening at bruge en Drimel og diamantspidser til slibningen. I de fleste tilfælde vil sandpapir eller sliberondel være oplagt. Ellers er fremgangsmåden den samme som ved strækmærker. Alt beskadiget gelcoat slibes væk og kanterne slibes skrå, så de falder med en faktor 12-14.

 

 

Topcoat/Gelcoat

Nu er det tid til og lappe selve skaden. Kunsten er at finde en topcoat, hvor farven matcher perfekt. Man kan købe færdigblandede bøtter med topcoat eller selv tone dem med farvepasta. Typisk vil man opleve, at selv om man køber en topcoat i samme farve som den originale gelcoat, er de ikke ens. Det vil derfor næsten altid være nødvendigt og justere lidt på farven.

Når du har en topcoat, hvor farven matcher, er du klar til og smøre den på efter en grundig affedtning. Selvom du allerede har affedtet inden slibningen begyndte, er det altid en god ide at gøre det igen, lige inden topcoaten påføres. Selv fedt fra fingrene nedsætter vedhæftningen. Et helt rent fedt- og støvfrit miljø er vigtigt for en god vedhæftning. Topcoaten påføres, så den fylder alle slibespor ud og opnår et niveau, der er 1-1,5 millimeter højere end det omkringliggende.

 

Slibning/polering med sandpapir korn

Sidste step i processen er slibning. Når topcoaten er hærdet, skal den slibes ned, så den er i niveau med den resterende overflade. Det er vigtigt ikke at ridse den omkringliggende overflade mere end højest nødvendigt. Det kan derfor være en god ide at afdække overfladen rundt om skaden med tape for at beskytte den.

Start med sandpapir korn 320 eller deromkring og fjern størstedelen af det forhøjede materiale. Når niveauforskellen er slebet væk, skifter du til korn 400 og sliber alle slibespor fra det forrige sandpapir væk. Herefter skifter du til korn 800, og processen gentages, til du har slebet med sandpapir korn 2000. Herefter vil det være muligt at polere overfladen til perfekt finish, og reparationen er nu færdig.

 

Relaterede produkter