Succes ved brug af epoxy

Vigtigt ved brug af epoxy

Epoxy er et tokomponent produkt, der er derfor forskellige faldgrupper i forbindelse med anvendelsen af dette. Jeg vil i det efterfølgende beskrive hvilke og hvordan de undgås.

Man kan generelt sige at der er tre hoved årsager til at epoxy ikke hærder og bliver som man ønsker det.

  1. Afvejning
  2. Blanding
  3. Temperatur

Afvejning

Da der er tale om to komponenter, en hærder og en epoxy skal det blandet i det rigtige blandingsforhold. Alle epoxyer er forskellige og det er vigtigt at sætte sig ind i det rigtige blandingsforhold for lige netop den epoxy du bruger De epoxyer vi forhandler hos Ekomposit har alle blandingsforholdet skrevet på hærderen og det angivne forhold er angivet ud fra vægt. Når blandingsforholdet på vores epoxy eks. er angivet til 1:2 betyder det at man afvejer 10g hærder til 20 gram epoxybase. Det er vigtigt at ramme det rigtige blandingsforhold da de kemiske komponenter i epoxyen ellers ikke passer sammen. Bruger man for lidt hærder er der ikke nok bindemolekyler til at få epoxykæderne til at binde sig ordentlig sammen og epoxyen opnår derved ikke optimal styrke. Omvendt kommer man for meget hærder i er det ikke nok bindepunkter på epoxykæderne til at optage alt hærderen og der vil være et overskud af hærder i blandingen, hvilket vil resultere i en fedtet epoxy.

Blanding

Blanding er meget vigtigt. Der er tale om to komponenter der skal blandes til en helt homogen masse. Det hjælper ikke noget at alt hærderen ligger oven på epoxybasen, så kan den ikke reagere med epoxykæderne og man får en epoxy der ikke hærder ensartet. Det er vigtigt at skrabe siderne og bunden af den bøtte grundigt under blanding, ellers er der stor risiko for at der vil sidde epoxybase der ikke er blevet introduceret til hærderen.

Temperaturen er som i de fleste andre kemiske processer v

Temperatur

igtig. Vores lamineringsepoxy for eksempel kan hærde ved helt ned til 5 grader om end den arbejder meget langsomt, men indstøbningsepoxy vil gerne have mere varme, fordi den er baseret på en langsommere hærder. Temperaturen må på den anden side heller ikke blive for høj, for det kan få epoxyen til at kåge og blive uklar. I rigtig grelle tilfælde kan den blive så varm at den selvantænder. Det er derfor altid en god ide at arbejde ved normal stuetemperatur, hvis det er muligt, så undgår man også fugtproblemer, som kan påvirke overfladen på epoxyen. Arbejder du ved 20-24 grader, vil epoxyen hærde fint op.

Relaterede produkter