Glasfiber reparation, sådan udfører du en korrekt reparation i glasfiber

Reparationsbeskrivelse

I denne beskrivelse beskrives det kort hvordan en mindre til middelstor glasfiberskade udbedres med epoxy eller polyester og glasfiber.

 

Vurdering af skade:

Start altid med grundigt og vurderer skadens omfang. Er der tale om en rent kosmetisk skade eller en strukturel skade. I rigtig mange tilfælde kan en skade blot ud spartles og males eller spartles med gelcoat spartel. Vælger man og spartle med en gelcoat spartel er det vigtigt at man vælger spartelmassen i en farve der matcher den gamle gelcoat.

 

Slibning:

Hvad end der er tale om en kosmetisk eller en strukturel skade er første skidt altid slibning. Alt løst og beskadiget materiale skal fjernes og hakker og ujævnheder skal fjernes.

Hvis skaden er af et sådan omfang at glasfiberen er delamineret, er vigtigt og fjerne alt den beskadiget glasfiber. Her nytter ikke noget og miste modet over at huldet bliver større og større. Delamineret glasfiber har mistet sin styrke så hvis det ikke fjernes opnår reparationen ikke samme styrke som den oprindelige konstruktion, man risikerer at reparationen slår revner og slipper underlaget hvis forarbejdet ikke er gjort ordenligt, så det er her man skal være grundig. Brug eventuelt en vinkelsliber med sandpapirsskive til og fjerne skadet glasfiber, det er en effektiv fremgangsmåde som samtidig giver nogle gode slibespor som epoxyen eller polyesteren efterfølgende kan hæfte på. Det er meget vigtigt at det hul du efterlader laves i en form der gør det muligt og klippe

<a href=”https://www.ekomposit.dk/glasfiber.html”>glasfibermåtter</asom passer til hullet. Lav huldet så regulært som muligt, så er det meget lettere og klippe måtterne ud. Firkantede huller skal have rundede hjørner, ellers risikere man at reparationen med tiden revner i hjørnerne.

 

Kanterne af huldet skal skærpes så den glasfiber du ligger på får en så stor anlægsflade som muligt på den gamle glasfiber. En tommelfingerregel siger at stigningen på kanterne skal være 1:15, så hvis dit hul er 3mm dybt skal den skrå kant være 45mm bred.

 

Glasmåtterne klippes ud så størrelsen gradvist øges indtil hullet et fyldt op. Man starter med og ligge de mindste måtter og bygger langsomt op til den ønskede tykkelse er nået, antallet af lag afhænger af hvor dybt dit hul er. Inden den første måtte ligges renses hele området for slibestøv og fedt, så pensles med epoxy eller polyester så overfladen er vædet. Nu lægges den første måtte og efterfølgende dubbes hele området med en pensel så måtten får god kontakt over hele sin anlægsflade. Det er vigtigt gennemvæde glasfibermåtterne helt og arbejde alt luft ud af dem. Når glasfiberen er helt gennemvædet bliver den transparent, så det er let og se om man bruger nok epoxy eller polyester. Ved større skader er det en fordel og bruge en udluftningsrulle til og arbejde alt luften ud af laminatet. Generelt gælder det om og bruge så lidt lim som muligt, dog skal alle måtter være helt mættede. Det er en god ide når man ligger en ny måtte og arbejde en ind i den forrige og lade den suge noget af det overskydende lim, før men tilføre mere oven på. På denne måde opnås en højere fiberprocent. Det er fibrene i glasfiberen der giver styrken i din reparation ikke limen.

Reparation

Spartling:

Når du er færdig med og ligge glasmåtter i din reparation er der fortsat en niveauforskel på ca, 0,5mm eller sådan noget i forhold til den oprindelige konstruktion. Reparationen slibes let for og bryde overfladen og fjerne eventuelle forhøjninger. Nu blander du en spartelmasse af epoxy eller polyester og microballonger eller Thixo (high density filler). Microballoner er små hule glasperler som giver en stærk og let spartelmasse der er let og slibe. Thixo er et mineralsk fortykningsmiddel der giver en tyk spartelmasse der er let og slibe og med flot finish. Efter slibning og måske efterspartling er din reparation færdig og klar til maling.

Relaterede produkter